Hajgyógyászat Szeged, 6726 Szeged, Fülemüle utca 32.


  Kapcsolat : +36 30 265 7191

Kapcsolat

A férfias típusú kopaszodásról

A férfias típusú kopaszodás, másként androgén alopecia meglehetősen gyakori jelenség, mely a férfiak körülbelül 80%-át érinti.

A férfias típusú kopaszodás genetikai tényezőkre vezethető vissza, egészen pontosan a férfi nemi hormonokkal (androgénekkel) szembeni túlérzékenység következtében jelentkeznek a tünetei.

Az, hogy egy férfit érint-e az androgén alopecia, hajlamtól, öröklött génektől függ, melyek elsősorban anyai ágról öröklődnek. (A férfias típusú kopaszodásra való hajlamra utalhat, ha az anyai nagyapa szintén érintett volt.)

Egyénenként változó lehet, hogy a kopaszodást okozó DHT hormonra érzékenyen reagálóknál mely életkorban jelentkezik a kopaszodás. Egyeseknél akár már a 20-as éveik legelején megkezdődhet a hajritkulás, míg másoknál csak jóval később, a 40-es éveikben jelentkeznek a tünetek. Érdekes tény azonban, hogy minél később kezdődik meg a kopaszodás, annál lassabban zajlik le a folyamat.

Az androgén, férfias típusú hajhullásnak jellegzetes mintázata van. Az androgenetikus hajhullás jellemzően a halántékok felől indul, a folyamat kezdeti stádiumában a hajvonal fentebb húzódik, megritkul, veszít karakteréből. Ezt követően a kopaszodás fokozatosan kiterjed a fejtetőre is. A halánték területével egyúttal a fejtető hajas területe is ritkulni kezd. A kopaszodó területek az idő előrehaladtával lassan összeérnek, mígnem végül csak a tarkó területén, valamint a halánték alatti területeken marad haj.

A férfias típusú hajhullás következtében megjelenő
jellegzetes patkó alakú tar felület kialakulásának folyamata.

Férfias típusú kopaszodás esetén legtöbbször nem alakul ki teljes kopaszság.

Hogy mi ennek az oka?

A fej bizonyos területein növekvő hajszálak különböző módon reagálnak a kopaszodást előidéző (úgynevezett DHT) férfi nemi hormonra. Egyes területek hajhagymái érzékenyebbek, míg más területek hajhagymái érzéketlenek rá.

Az érzékeny területeken (ilyen a halánték feletti rész és a fejtető) a hormon hatására a hajszálak életciklusa lerövidül, aminek következtében a szőrtüsző egyre gyengébb lesz, mígnem megszűnik funkcionálni, nem növeszt többé hajszálat.

Számos kozmetikai és egészségügyi készítmény kapható, melyekkel a kopaszodás folyamata némileg lassítható. A problémára javasolt szerek, samponok, oldatok megerősítik a hajszálakat, és a gyógyszeres kezelés is segíthet. A genetikai kopaszodásra azonban nincs „gyógymód”, a különböző készítmények legtöbb esetben ideiglenesen képesek csak lassítani a folyamatot (sok esetben súlyos mellékhatások árán). Azokon a területeken, ahol a hajtüszők elhaltak, már semmilyen készítménnyel nem növeszthető haj.

A hormonális hajvesztés miatt kialakuló kopaszodás ellen csak a hajátültetés nyújthat végleges megoldást. Hajbeültetés során hajhagymák átültetésével válik ismét hajjal fedetté a már megritkult, vagy kopasszá vált fejterület.

Ezen a ponton fontos tisztáznunk, hogy kóros hajvesztésről csak abban az esetben beszélhetünk, ha naponta 100 hajszálnál több hullik ki és jelentősen kevesebb hajszál nő a kihullottak helyére.

Amennyiben a kopaszodás jeleit véli felfedezni magán, első lépésként azt kell kiderítenie, hogy az Ön esetében mi vezetett kopaszodáshoz.

Erre kiválóan alkalmas egy személyes konzultáció, amit klinikánkon vehet igénybe. A konzultáció során hajgyógyászati szakemberünk elvégzi a haj, és a fejbőr vizsgálatát, ezt követően ismerteti a hajhullás kiváltó okait, majd felvázolja a lehetséges megoldási opciókat. Ezután a hajgyógyász, természetesen a pácienssel együttműködve, egyéni igények alapján kidolgozza a kezelési tervet.

Tegye meg az első lépést a megoldás felé! Vegye fel a kapcsolatot klinikánkkal, és konzultáljon szakemberünkkel! Végeztessen el egy alopécia tesztet nálunk, melynek során a hajhullás típusából kiderülnek a kopaszodás okai is. Ezt követően megkeressük a megfelelő megoldást problémájára.