Hajgyógyászat Szeged, 6726 Szeged, Fülemüle utca 32.


  Kapcsolat : +36 30 265 7191

A hajhullás, kopaszodás lehetséges okai

A hajszálak kihullása egy természetes folyamat, mely része a hajnövekedés ciklikus folyamatának. Bizonyos mértékben tehát mindenkinek hullik a haja. Arról, hogy a hajhullás egészséges vagy már kóros mértékű-e, számolással lehet a legkönnyebben meggyőződni. Nagyjából napi száz hajszálban szokás meghatározni azt a kihullott hajszálmennyiséget, ami még egészségesnek, „normálisnak” tekinthető.

A szokásos mennyiséget meghaladó kihullott hajszálak hátterében akár komolyabb betegség is állhat, ezért semmiképp sem szabad figyelmen kívül hagyni.

Az alábbiakban összegyűjtöttük a hajhullás leggyakoribb okait:

Férfi nemi hormonok

A férfiak kopaszodása a legtöbb esetben hormonális eredetű. A férfias típusú kopaszodás esetén az érintett nem lesz teljesen kopasz. Ennek oka, hogy kizárólag a fej bizonyos területein növekvő hajszálak reagálnak érzékenyen a kopaszodásért felelős DHT (dihidro-tesztoszteron) hormonra. Ilyen kritikus terület például a homlok feletti hajvonal és a fejtető. Ezeken a területeken a hajszálak a hormon hatására fokozatosan elgyengülnek, mígnem növekedésük megáll. Mivel a fej oldalsó és hátsó része ellenálló a DHT hormonnal szemben, így ott nem alakul ki kopaszodás. A hormonális kopaszodásra való hajlam örökölhető.

Női nemi hormonok

A nők kopaszodásáért sokszor szintén a hormonok okolhatók. A női nemi hormonok okozta hajhullás a menopauzával kezdődik, mikor is csökken a szervezetben az ösztrogénszint. A férfiak kopaszodásával szemben a nőknél a hajritkulás az egész hajállományt érinti, ennek következtében a nemi hormon alapú kopaszodás esetén a nőknél nem alakulnak ki teljesen kopasz foltok. Nők esetén sokkal inkább beszélhetünk látványos hajritkulásról, mint kopaszodásról.

Fizikai stressz, trauma

A testünket, szervezetünket ért sokkhatásokra testünk sokszor hajhullással reagál. Ilyen hatása lehet például egy balesetnek, egy sebészeti beavatkozásnak, egy nagyobb gyulladásnak vagy nők esetében például a szülésnek is. Ilyenkor sok esetben a hajhullás nem azonnali, hanem néhány héttel, vagy akár néhány hónappal a szervezetet ért trauma után jelentkezik, hirtelen és látványosan. Az ilyen jellegű hajvesztés többnyire ideiglenes és amint a szervezet felépül a kihullott hajszálak helyén újak növekednek. A legfontosabb feladat a hajhullást kiváltó ok megszüntetése, a szervezet immunrendszerének erősítése.

 

Hiányállapot a szervezetben – elégtelen táplálkozás

Az elégtelen táplálkozás során a legtöbb esetben hiányállapot lép fel, legtöbbször a szervezet számára fontos ásványi anyagok és vitaminok hiánya jelentkezik. Elégtelen táplálkozásnak számít például a vitaminhiányos táplálkozás, a szélsőséges diéta, vagy akár a hirtelen fogyás is.

Hajhullást okozhat többek között a:

  • vashiány
  • B12-vitamin hiány (tipikus tünetei közé tartozik a hajhullás, a rossz minőségű haj, valamint a korai őszülés is)
  • fehérjehiány (fehérjehiány esetén a szervezet megvonja a tápanyagokat a hajhagymáktól, aminek következtében leáll a hajszálak növekedése)

Lelki stressz

A hosszasan fennálló lelki gondok, (folytonos idegeskedés, lelki trauma) bár ritkábban, mint a fizikai betegségek, de szintén előidézhetik a hajhullást. A problémák megoldásával, a stressz, a szorongás oldásával fokozatosan a tünetek is mérséklődnek.

Alacsony vérnyomás

Alacsony vérnyomás, rossz vérkeringés esetén az erek nem szállítanak elegendő mennyiségű oxigént és tápanyagot a hajhagymák számára, aminek következtében azok működése fokozatosan lelassul, vagy akár teljesen le is áll, majd a hajszálak kihullanak. Az alacsony vérnyomás leggyakrabban más betegségek tüneteként jelentkezik. Mindenképp érdemes kivizsgálni a problémát, megfejteni a kiváltó okokat, amiknek kiküszöbölésével a kellemetlen tünetek, így a hajhullás is megszűnhet.

Pajzsmirigy-alulműködés

A pajzsmirigy olyan hormonokat termel, melyek az anyagcsere-folyamatokért, a növekedésért vagy a fejlődés megfelelő működéséért felelősek. A pajzsmirigy alulműködése esetén mindezek a folyamatok lelassulnak. A pajzsmirigy hormon szint csökkenése során a vérkeringés lelassul, így a hajhagymák vérellátása is romlik, ami hajvesztéshez vezet. A tünetek kivizsgálása után orvos által ajánlott hormonpótló készítmények szedésével a hajszálak ismét növekedésnek indulnak.

Gyógyszerek

Bizonyos gyógyszerek, így például a véralvadásgátlók, az antidepresszánsok, vagy például az ibuprofent tartalmazó készítmények mellékhatásaként szintén jelentkezhet hajhullás. Jelentősebb hajhullás esetén érdemes felvenni a kapcsolatot a háziorvossal, akivel konzultálva a gyógyszer más hatóanyagú szerre cserélhető, avagy a készítmény adagolása csökkenthető.

Túlzott igénybevétel

A különböző vegyszereket tartalmazó kozmetikai készítmények túlzott használata, valamint a haj erős, gyakori fonása, szoros lófarok viselése, a haj göndörítése, vasalása szintén vezethet hajhulláshoz.

Trichotillomania- hajtépés

Trichotillomaniáról akkor beszélünk, ha az egyén idegessége, feszültsége levezetéséért kényszeresen tépkedi a haját. A betegség, rossz berögződés relaxációs gyakorlatokkal, viselkedésterápiával kezelhető.

Kóros hajhullás esetén semmiképp sem elhanyagolható annak kivizsgálása. Minél előbb megfejtjük a hajhullás mögött meghúzódó okokat, annál hamarabb és eredményesebben kezdhető meg a kezelés.