Hajgyógyászat Szeged, 6726 Szeged, Fülemüle utca 32.


  Kapcsolat : +36 30 265 7191

Kapcsolat

A női típusú hajhullás

A nőknél, ahogyan a férfiaknál is, a hajhullás, kopaszodás különböző típusai fordulhatnak elő. Hajhullást válthat ki többek között a várandósság, a vitaminhiány és számos egyéb, a szervezetet megterhelő, kedvezőtlen hatású tényező.

A hajvesztést a nők általában sokkal nehezebben dolgozzák fel, mint a férfiak. A probléma esetükben nagyon gyakran szorongással, negatív önértékeléssel, depresszióval járhat együtt. Éppen ezért a gyors tünetmentesítés rendkívül fontos esetükben.

A hajhullás eredményes kezelése szempontjából az elsődleges és egyben legfontosabb feladat a tünetek hátterében meghúzódó okok pontos diagnosztizálása.

A hormonális alapú, női típusú kopaszodásról

A női szervezetben női hormonok (ösztrogének) és férfi hormonok (androgének, mint például a tesztoszteron) egyaránt megtalálhatók. A természetes állapot az, amikor a női szervezetben a női nemi hormonok képeznek jelentős túlsúlyt, előfordul azonban (például a menopauza során), hogy a hormonháztartás felborul.

Amennyiben ez megtörténik, több férfi hormon kezd el termelődni a női szervezetben, abban az esetben pedig, ha az érintett hajhagymái genetikailag érzékenyek a tesztoszteron hormonra, hajhullás veszi kezdetét.  Kezdetben csak a szokásosnál több hajszál elhullatása tűnhet fel, majd a hajszálak fokozatosan elvékonyodnak, mígnem a hajállomány látványosan meg nem ritkul.

A női típusú hajhullás a fejtetőn, a választék vonalában jelentkezik először. Kezdetben egy keskeny vonalban lesz látható a hajritkulás, majd ez a sáv egyre szélesebbé válik. Ezt a leggyakoribb női típusú kopaszodást Ludwig típusú hajhullásnak is nevezik. Mértékét az úgynevezett Ludwig-skála méri.

A Ludwig-skála, mely mutatja a női típusú kopaszodás mértékét

Természetesen a hajvesztésnek a hölgyek esetében is temérdek egyéb oka lehet.

A hormonális okokon kívül például az évszakváltások is okozhatnak hajvesztést, amit úgynevezett szezonális hajvesztésnek szokás nevezni. Ilyenkor a szervezet vitamin és ásványi anyag készlete, raktára kimerül, ami többek között hajhullásban is realizálódhat.

Az áldott állapot is okozhat túlzott mértékű hajvesztést. A várandósság elején a női nemi hormonok szintje megemelkedik, ami pozitívan hat a haj állapotára. Majd a várandósság végére, annak véget értével a hormonszint csökken és megkezdődik a hajvesztés. Bár a várandóság utáni hajvesztés olykor drasztikusnak tűnhet, a hajhullás lezajlását követően az elvesztett hajszálak helyén új hajszálak nőnek. Így a hajvesztés problémája ez esetben is csupán időszakos.

A hajhullás nőknél – a férfiakkal ellentétben – legtöbbször nem eredményez jól látható kopasz foltokat, általában inkább a frizura ritkulása figyelhető meg, ami a férfiak kopasz foltjaihoz hasonlóan a nők esetében is teljesen eltüntethető hajbeültetés segítségével.

A kopaszodás, hajvesztés kezelése előtt azonban mindenképp ajánlott egy hajgyógyászati vizsgálat, ahol fény derül a probléma hátterében meghúzódó okokra. A hajhullás sokszor valamely egyéb betegség előjeleként, vagy tüneteként is jelentkezhet, ilyenkor általában a probléma kiküszöbölése után a hajvesztés is megszűnik.