HIMG Klinika Szeged, 6726 Szeged, Fülemüle utca 32.


  Kapcsolat : +36-30/265-7191

A férfias típusú kopaszodásról

A férfias típusú kopaszodás, másként androgén alopecia meglehetősen gyakori jelenség, mely a férfiak körülbelül 80%-át érinti.

A férfias típusú kopaszodás genetikai tényezőkre vezethető vissza, egészen pontosan a férfi nemi hormonokkal (androgénekkel) szembeni túlérzékenység következtében jelentkeznek a tünetei.

Az, hogy egy férfit érint-e az androgén alopecia, hajlamtól, öröklött génektől függ, melyek elsősorban anyai ágról öröklődnek. (A férfias típusú kopaszodásra való hajlamra utalhat, ha az anyai nagyapa szintén érintett volt.)

Egyénenként változó lehet, hogy kopaszodást okozó DHT hormonra érzékenyen reagálóknál mely életkorban jelentkezik a kopaszodás. Egyeseknél akár már a 20-as éveik legelején megkezdődhet a hajritkulás, míg másoknál csak jóval később, a 40-es éveikben jelentkeznek a tünetek. Érdekes tény azonban, hogy minél később kezdődik meg a kopaszodás, annál lassabban zajlik le a folyamat.

Az androgén, férfias típusú hajhullásnak jellegzetes mintázata van. Az androgenetikus hajhullás jellemzően a halántékok felől indul, a folyamat kezdeti stádiumában a hajvonal fentebb húzódik, megritkul, veszít karakteréből. Ezt követően a kopaszodás fokozatosan kiterjed a fejtetőre is. A halánték területével egyúttal a fejtető hajas területe is ritkulni kezd. A kopaszodó területek az idő előrehaladtával lassan összeérnek, mígnem végül csak a tarkó területén, valamint a halánték alatti területeken marad haj.

A férfias típusú hajhullás következtében megjelenő
jellegzetes patkó alakú tar felület kialakulásának folyamata.

Férfias típusú kopaszodás esetén legtöbbször nem alakul ki teljes kopaszság.

Hogy mi ennek az oka?

A fej bizonyos területein növekvő hajszálak különböző módon reagálnak a kopaszodást előidéző (úgynevezett DHT) férfi nemi hormonra. Egyes területek hajhagymái érzékenyebbek, míg más területek hajhagymái érzéketlenek rá.

Az érzékeny területeken (ilyen a halánték feletti rész és a fejtető) a hormon hatására a hajszálak életciklusa lerövidül, aminek következtében a szőrtüsző egyre gyengébb lesz, mígnem megszűnik funkcionálni, nem növeszt többé hajszálat.

Számos kozmetikai és egészségügyi készítmény kapható, melyekkel a kopaszodás folyamata némileg lassítható. A problémára javasolt szerek, samponok, oldatok megerősítik a hajszálakat, és a gyógyszeres kezelés is segíthet. A genetikai kopaszodásra azonban nincs „gyógymód”, a különböző készítmények legtöbb esetben ideiglenesen képesek csak lassítani a folyamatot (sok esetben súlyos mellékhatások árán). Azokon a területeken, ahol a hajtüszők elhaltak, már semmilyen készítménnyel nem növeszthető haj.

A hormonális hajvesztés miatt kialakuló kopaszodás ellen csak a hajátültetés nyújthat végleges megoldást. Hajbeültetés során hajhagymák átültetésével válik ismét hajjal fedetté a már megritkult, vagy kopasszá vált fejterület.

Ezen a ponton fontos tisztáznunk, hogy kóros hajvesztésről csak abban az esetben beszélhetünk, ha naponta 100 hajszálnál több hullik ki és jelentősen kevesebb hajszál nő a kihullottak helyére.

Amennyiben a kopaszodás jeleit véli felfedezni magán, első lépésként azt kell kiderítenie, hogy az Ön esetében mi vezetett kopaszodáshoz.

Erre kiválóan alkalmas egy személyes konzultáció, amit klinikánkon vehet igénybe. A konzultáció során hajgyógyászati szakemberünk elvégzi a haj és a fejbőr vizsgálatát, ezt követően ismerteti a hajhullás kiváltó okait, majd felvázolja a lehetséges megoldási opciókat. Ezután a hajgyógyász, természetesen a pácienssel együttműködve, egyéni igények alapján kidolgozza a kezelési tervet.

Tegye meg az első lépést a megoldás felé! Vegye fel a kapcsolatot klinikánkkal, és konzultáljon szakemberünkkel! Végeztessen el egy alopécia tesztet nálunk, melynek során a hajhullás típusából kiderülnek a kopaszodás okai is. Ezt követően megkeressük a megfelelő megoldást problémájára.